Tüm Program: 5.200TL I  Tek Ders Giriş: 720TL

Havale/ Eft: Ön başvurunuzu tamamladığınızda  Erimtan banka bilgileri mail adresinize yollanacaktır. 
Kredi Kartı: Erimtan Müze gişe.

Prof. Dr. Tayfun Atay'ın (özgeçmiş için tıklayınız) yürüteceği Din Antropolojisi eğitimimiz sadece yüz yüzedir. 8 haftalık programımızın toplam süresi yaklaşık 16 saattir.
Her dersimiz haftada bir gün, yaklaşık 45 dakikalık iki oturumdur. İki oturum arası 10 dakikalık ara verilecektir. İkinci oturum sonunda soru cevap bölümüz olacaktır.

Konusu:
Dünya üzerinde geçmişten bugüne bünyesinde bir doğa-üstü varlık ya da güce inancın olmadığı bir toplum bulunamamıştır. Elbette her toplumda inançsızlar vardır; ancak topyekûn inançsız bir toplum ya da kültür karşımıza çıkmamaktadır. Antropoloji dini, kültürel sistemin bir "çıktı"sı olarak değerlendirmekten yanadır. Dini ele alırken "Kutsal"a değil "İnsan"a bakar. Bu, antropolojiyi teolojiden ayıran çizgidir. Teoloji (ilahiyat) hayatı dinden hareketle anlamayı, açıklamayı ve yönlendirmeyi amaçlarken, antropoloji (insanbilim) dini hayattan, hayatın içinde olup bitenlerden hareketle değerlendirmeyi, çözümlemeyi, tartışmaya açmayı hedefler. Kısaca, antropolojik perspektiften din, hayattan çıkar.

Bu çerçevede antropolojik açıdan dine yaklaşırken üzerinde durulabilecek başlıca sorular şunlardır:

1. Toplumsal yaşamda dinin işlevleri nelerdir?

2. Din bireysel, toplumsal, semantik (anlamsal), ontolojik (varlıksal/varoluşsal), psikolojik (ruhsal) ve moral (ahlaki) ihtiyaçlara, nasıl karşılık vermektedir?

3. Farklı tarihsel ve coğrafi bağlamlarda dinsel inanç ve pratiklerin çeşitliliği nasıl açıklanabilir?

4. Dinin hem toplumsal uyum ve boyun eğmeye destek, hem de toplumsal çatışma ve başkaldırılara itici güç olmasını nasıl değerlendirmek gerekir?

5. Bir simgeler sistemi olarak din, insanın "bilinmeyen"le ilişkisini nasıl/ne şekillerde kurar (itikad/inanç) ve hayata geçirir (ibadet/ritüel)?

6. Dini kim(ler) temsil, tarif ve tebliğ etmekte, bu temsil-tarif-tebliğ kimlerden yana ve kimlere karşı yapılmaktadır (otorite, iktidar, ortodoksi, heterodoksi, vb. sorunlar)?..

Seminer programımız, yukarıdaki tanıtım doğrultusunda, din antropolojisi çalışmalarında kategorik olarak öne çıktığı söylenebilecek aşağıdaki başlıklara odaklı sekiz haftalık bir programdır.

1. Hafta: 30 Kasım
Animizim

2. Hafta: 7 Aralık
Totemizm

3. Hafta: 14 Aralık
Paganizm 

4. Hafta: 21 Aralık
Şamanizm

5. Hafta: 28 Aralık
Mistisizm

6. Hafta: 4 Ocak
Politeizm

7. Hafta: 11 Ocak
Monoteizm

8. Hafta: 18 Ocak
Milenaryanizm

Prof. Dr. Tayfun Atay'ın (özgeçmiş için tıklayınız) yürüteceği  Din Antropolojisi eğitimimizin  işleyişi ile ilgili "Sık Sorulan Sorular" (SSS) bölümünde bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tüm programı veya istediğiniz haftayı hediye etmek isterseniz detaylar için iletişim bölümündeki numaradan bize ulaşabilirsiniz.

Adres: Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi Kale, Gözcü Sk. No:10,  Altındağ/Ankara