Eğitimin Konusu:
Transhümanizm: İnsanın ötesine geçme arzusu, düşüncesi, planı ve öngörüsü.
Peki, insanın ötesi nedir? Hem berisi neydi ki insanın?
Binlerce yıldır hayalimizde yaşayan bu insan ötesi artık o kadar da ötede olmadığına göre sizce de tartışmanın vakti gelmedi mi?

Baş döndürücü bir hızla ”gelecek”e ilerliyoruz: Küresel iklim felaketi, pandemiler, Üçüncü Dünya Savaşı, Mars’te yaşam… Tüm bunların ya içindeyiz ya da arifesindeyiz.
Bazılarımız Mars’a gidecek bazılarımızı uzak bir gelecekte uyandırılmak üzere dondurulacak bazılarımız belki ölümsüz olacak.
Bazılarımız öyle bir değişecek ki onlar için ”bazılarımız” dememiz bile güçleşecek.

Bu serüven nasıl başladı?
Ateşi bulduk. Diyetimiz değişti.
Tarıma geçtik ve biyolojimizle savaşmaya başladık. Kuşkusuz yenildik!
Sanayi Devrimi, Bilişim Devrimi ve Sanayi 4.0 derken yepyeni bir alem yarattık: Gerçeklik sanallaştı. Her şey mümkün olmasa da epey bir şey mümkündü artık.

Klavyemizdeki tuşlar, akıllı telefonumuzun ekranı, kulaklıklarımız, gözlüklerimiz, akıllı saatlerimiz ve daha niceleri bedenimizin yeni uzuvları, beynimizin yeni kıvrımları oldu.
Değişiyoruz… Gelişiyoruz belki de…
Peki ne kadarı gerçek bunların? Anlamı ne?
Komplo teorisi, saf hayalcilik, teknolojik ihtiraslar, ütopyalar ve distopyalar arasına sıkışmış gelecek kurgusunun ne kadarı ”gerçekçi”? Hem bırakalım geleceği? Bugün ne durumdayız?

Transhümanizm popüler bir konu artık. Ama genelde tek boyutlu ele alınıyor: Ya tarihselliği ya teknik olanakları ya da yol açacağı etik sorunlar ele alınıyor. Oysa biz transhümanizmde yeni olanın ne olduğu, transhümanizmin nerelere varabileceği (mekanik eklentiler, görüntüleme ve görme araçları, sentetik organlar, rekombinant DNA/RNA teknolojisiyle insanın genetiğinin kalıcı olarak değiştirilmesi, kriyojenik, nootropik ilaçlar vb.) konularını da tartışmaya katarak transhümanizmi bütünlüklü bir şekilde ele alacağız. Ayrıca transhümanizme dair projeksiyonları ele alırken sinemaya ve edebiyata yansımış gelecek tahayyüllerinin üstünden geçeceğiz.

Eğitimin İçeriği:

1. Hafta
Transhümanizmin tarihi: İnsanın kendi doğal sınırlarını aşma çabasının tarihini inceleyeceğiz. Nereden başlayıp nereye doğru gidiyor?

2. Hafta
Transhümanizmin Tanımı ve Özellikleri: Hümanizm, Posthümanizm, Transhümanizm  gibi kavramların açıklanması, incelenmesi.
Yaşadığımız dönemde ”Transhümanizm” adının önceki çabalardan nasıl ayrıldığını göreceğiz.

3. Hafta
Transhümanizmin Bugünü ve Yarını: Mevcut çalışmalarla biyolojik ve mekanik araçlar ve yaklaşımların bugün geldiği noktayı ve bunların varabileceği noktayı ele alacağız.

4. Hafta
Transhümanizmin Etik ve Politik Boyutları: Transhümanizm konusunda etik ve politik tartışmaları ele alacağız.

Cenk Özdağ ile "İnsanın Geleceği: Transhümanizm" eğitimimizin tüm derslerine katılan öğrencilerimize Katılım Belgesi verilecektir.
Eğitimimiz tek ders girişe açıktır.
Katılımdan önce “Zoom Cloud Meeting” programını yüklemenizi tavsiye ediyoruz. https://zoom.us
Eğitim içeriği telife tabi olduğundan ses ve görüntü kaydı yapılmamasını rica ediyoruz.