Eğitimin Konusu:
Seda Yavuz'un yürüteceği sanat eğitimimizde 19. yüzyıldan günümüze seçili örneklerle kadın-erkek ilişkisini zihnimizin bir yanında tutarak yeni sanatsal biçimleri tartışacağız. Eğitimimizdeki amaç, kadın ve erkek mantığının sunduğu farklı olanak alanlarını da değerlendirerek bu yeni biçimleri çözümlemek. Heykel, resim, yeryüzü sanatı ve hatta kavramsal sanata kadar giden yolu farklı dönemlerde ve farklı coğrafyalarda yaşayan sanatçı çiftlerle okumak yeni sanatın mantığını anlayabilmek için de zihin açıcı olacak.

Eğitimin İçeriği:

1. Hafta: Auguste Rodin ve Camille Claudel (Heykel)
19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında heykel sanatının öncü ismi Rodin’in heykelleri ile önce öğrencisi sonra asistanı ve meslektaşı/yasak aşkı Claudel’in heykelleri karşılaştırılacaktır. İki sanatçının üretimleri, çıkmazları ve heykel sanatına getirdikleri yenilikler ve Claudel’in melankolik başlayan ve hastaneye kapatılarak biten hikayesiyle değerlendirilecektir.

2. Hafta: Frida Kahlo ve Diego Rivera (Resim)
Meksika’nın en önemli fresko sanatçılarından biri olan Diego Rivera’nın devrim sonrasında yeniden yapılanan Meksika’da mimariyi dönüştüren resimleri ve kendi hayatını bir günce gibi resimlerine yansıtan Frida Kahlo’nun; öz yaşam öyküsü, politik kimlikleri ve birlikte kurdukları/kuramadıkları yaşamları seminerin konusu olacaktır.

3. Hafta: Christo ve Jean Claude (Yeryüzü Sanatı - Land Art)
Yeryüzü sanatının en önemli isimlerinden Christo ve bir ömür yoldaşı Jean-Claude, 1960’lardan sonra yeryüzünde bir çok bölgeye sanatlarıyla müdahale ettiler. Açık alanları insan eliyle sanatsal mekanlara dönüştüren çiftin, iş bölümleri, sanata bakış açıları ve yaptıkları müdahalelerin çözümlemeleri tartışılacak.

4. Hafta: Claes Oldenburg – Coosje van Bruggen  (Heykelden Kavramsala)
Heykel sanatının tarifinin değişmesinde önemli rol oynayan çift, ‘yeni sanat’ı nasıl yorumlarlar? Açık alan uygulamalarında gündelik nesneleri dönüştürürerek heykelin etkisinin sınırlarını nasıl zorlarlar? Bu soruların cevapları, çiftin birlikte üretimlerinin çözümlemeleri ve zihinsel ortaklıklarının anlayarak verilecek.

5. Hafta: Marina Abramoviç ve Ulay (Aşkın performansı!)
Marina Abramoviç ve Ulay’ın bir çift olarak yaşamsal ayrıntılara verdikleri sanatsal cevapları tartışıyoruz. Sanat ve gerçek arasındaki ince çizgi üzerinde, sanatla yeni bir anlam evreni oluşturmanın mantığı seminerimizin iskeletini oluşturuyor. İki sanatçının birliktelikleri bittikten sonra Abramoviç performanslarına devam ediyor ancak oldukça farklı bir biçimde. Seminer bu uzun soluklu sürecin bütününü içeriyor.

Seda Yavuz'un yürüteceği sanat eğitimimizin tüm derslerine katılan öğrencilerimize Katılım Belgesi mail ile yollanacaktır.
Eğitimimiz tek ders girişe açıktır.
Katılımdan önce “Zoom Cloud Meeting” programını yüklemenizi tavsiye ediyoruz. https://zoom.us 
Eğitim içeriği telife tabi olduğundan ses ve görüntü kaydı yapılmamasını rica ediyoruz.