Ön başvuru yaptığınızda bilgi vermek için sizinle bağlantıya geçilecektir. 
Başvurunuzu tamamlamak isterseniz kayıt olduktan sonra çıkan sayfadaki adımları takip edebilirsiniz.

Tüm Program:   I  Tek Ders Giriş:
Eğitimimiz 6 ders olup toplam süresi 12 saattir. 

Eğitimin Konusu:
Bir romancı hiç görmediği ve bilmediği gelecekten bir resim akımını romanında anlatmış olabilir mi?

Nedense hep edebiyatçıların filozoflardan etkilendiği varsayılır. Peki ama hiç mi filozoflar edebiyatçılardan etkilenmemişlerdir?

Bazen çağın ruhu dediğimiz şey birbirinden bihaber ve çok farklı sahalardaki sanatçıları ortak bir arayışa sevk edebilir mi?

Okuma nasıl yaratıcı bir faaliyete dönüştürülür?

Sorularına cevaplar arayacağımız Ses ve Yankı - Etkileşim ve Eserin Ölümsüzlüğü eğitimimizde işleyeceğimiz konuları eğitim içeriği bölümümüzde bulabilirsiniz.

Eğitimin İçeriği: 
Her ders haftada bir gün, birer saatlik iki oturumdan oluşur. İki oturum arası 10 dakika ara verilecektir. 

1.Hafta - 25 Ocak
Bir Yazarın Öngördüğü Resim Akımı: Balzac ve Picasso

Bir romancı hiç görmediği ve bilmediği gelecekten bir resim akımını romanında anlatmış olabilir mi? Söz konusu romancı Balzac ve söz konusu roman Bilinmeyen Şaheser ise bu mümkündür. Picasso bu romanı neden çok sevdi ve romanın bazı sahnelerini resmetti? Kübizm ile resimde açtığı çığırın habercisi olarak Balzac’ı mı görüyordu? Bilinmeyen Şaheser üzerinden resim sanatındaki değişimi, edebiyatın derin önsezilerini, Balzac’ı ve Picasso’yu konuşacağız.

2. Hafta - 1 Şubat
Edebiyatta ve Felsefede Teknoloji  Eleştirisi: Jünger ve Heidegger

Nedense hep edebiyatçıların filozoflardan etkilendiği varsayılır. Peki ama hiç mi filozoflar edebiyatçılardan etkilenmemişlerdir. Heidegger’in teknoloji ve prodüktivite eleştirilerinin ardında savaş kahramanı bir romancı olan Jünger’in ne kadar etkisi var? Yirminci yüzyılın iki ayrıksı ve Nazi damgası yemiş büyük entelektüelinin yaşadıkları çağa dair eleştirilerinin birbirlerini nasıl beslediğini konuşacağız.

3. Hafta - 8 Şubat
Çağın arayışı: Schiele, Hemingway ve Fallada

Bazen çağın ruhu dediğimiz şey birbirinden bihaber ve çok farklı sahalardaki sanatçıları ortak bir arayışa sevk edebilir mi? Hemingway az sıfat kullanarak, basit ve kısa cümlelerle bir nevi “telgraf üslubu” geliştirmeye çalışırken, Viyana’da Sciele az çizgiyle çok şey anlatan resimler çiziyordu. Fallada ise Hemingway’in Almanya’daki yayıncısıydı ve onun kitapları hakkında tanıtım yazıları yazarken aradığı şeyi onda bulmuştu. Birbirlerini hiç tanımayan iki romancı ve ressamın müşterek estetik arayışlarını konuşacağız.

4. Hafta - 15 Şubat
Bir Kimlik Arayışı: Kahlo, Paz ve Rulfo

Üç Meksikalı; bir ressam, bir entelektüel şair ve bir de fotoğrafçı-yazar. Üçü de aynı sorunun peşinde eserler kaleme alıyorlar: Meksikalı olmak ne demektir; Meksikalı kimliği nedir? Bunun bir ülkenin ve daha sonrasında bir kıtanın kendi olmasında ve kendi sesini bulmasındaki etkilerini konuşacağız.

5. Hafta - 22 Şubat
Az Kullanılan Bir Patika: Rabelais, Cervantes, Sterne, Diderot ve Kundera

Bilhassa on dokuzuncu yüzyılda Balzac’ın realizmi ve Flaubert’in natüralizminin etkisiyle, yirminci yüzyılda roman neredeyse realizm ve natüralizm ile eşdeğer hale gelmiştir. Oysa bu ana akımın dışında çok az kullanılmış ve çok daha az bilinen bir patika daha vardır. Rabelais, Cervantes, Sterne ve Diderot’nun ayak izlerinden yürüyerek yirminci yüzyılda kendine has bir mizah ve teknikle ayrıksı bir roman inşa eden Milan Kundera’yı ve bu patikayı ayrıntılarıyla konuşacağız.

6. Hafta - 1 Mart
İki Okur Modeli: James Flower yahut Don Quijote Olmak

Gelenekle ilişki kurmak ona yeni bir yorum getirecek kuşatıcı bir okumayı gerektiriyorsa, iki okur modelinden birini tercih etmek zorundayız. Birincisi gelenekle statik bir ilişki kurmamıza ve geleneği taklit etmemize yol açan ve en iyi örneğini Steinbeck’in Altın Kupa romanında bulduğumuz James Flower tipi bir okurdur. İkinci tip okur ise gelenekle dinamik bir ilişki kurmaya ve geleneği kendine mal ederek dönüştürmeye talip olan Cervantes’in efsanevi kahramanı Don Quijote’dir. İki okur tipi üzerinden okumanın nasıl yaratıcı bir faaliyete dönüştürülebileceğini konuşacağız.

- Herhangi bir sorunuz olursa iletişim bölümünde verilen tel. numarasından bize ulaşabilirsiniz.
- Kaydınız tamamlandığında her hafta ders günü yeni zoom bağlantınız whatsapp üzerinden yollanacaktır. Numaramızı telefon rehberinize kayıt ettiğinizden emin olunuz. Her ders günü mesajlarınızı kontrol ediniz.
- "Sık Sorulan Sorular" (SSS) bölümünde işleyiş ile ilgili bütün bilgilere ulaşabilirsiniz.

Gökhan Yavuz Demir'in yürüteceği Ses ve Yankı - Etkileşim ve Eserin Ölümsüzlüğü eğitimimizin en az 5 dersine katılan öğrencilerimize Katılım Belgesi mail yolu ile gönderilecektir.
Katılımdan önce “Zoom Cloud Meeting” programını yüklemenizi tavsiye ediyoruz. https://zoom.us
Program içeriği telife tabi olduğundan ses ve görüntü kaydı yapılmamasını rica ediyoruz.

Görsel: Frida Kahlo, Self-Potrait on the borderline between Mexico and the United States, 1932